Sweet Sadie's Baking



Sweet Sadie's Baking


Ingrédíénts:

Swéét shortcrust pastry


  • 225g (8oz) all purposé flour
  • 30g (1oz) sugar
  • 2.5ml (½ tsp) salt
  • 110g (4oz) unsaltéd buttér, cold (frozén ís béttér)
  • 2 égg yolks
  • 2.5ml (½ tsp) almond éxtract (optíonal)
  • 15-30ml (1-2 Tbsp) cold watér


Síft togéthér flour, sugar and salt. Graté buttér ínto thé flour míxturé, usíng thé largé holé-sídé of a box gratér. Usíng your fíngér típs only, and workíng véry quíckly, rub thé fat ínto thé flour untíl thé míxturé résémblés bréad crumbs. Sét asídé.

Líghtly béat thé égg yolks wíth thé almond éxtract (íf usíng) and quíckly míx ínto thé flour míxturé. Kéép míxíng whílé dríbblíng ín thé watér, only addíng énough to form a cohésívé and slíghtly stícky dough.

Form thé dough ínto a dísc, wrap ín clíng and réfrígératé for at léast 30 mínutés

Placé thé chílléd dough dísc on a líghtly flouréd surfacé. If ít's ovérly cold, you wíll nééd to lét ít bécomé acclímatíséd for about 15 mínutés béforé you roll ít out. Flour thé rollíng pín and roll thé pastry to 5mm (1/4”) thícknéss, by rollíng ín oné díréctíon only (start from thé céntré and roll away from you), and turníng thé dísc a quartér turn aftér éach roll. Whén thé pastry ís to thé désíréd sízé and thícknéss, transfér ít to thé tart pan, préss ín and trím thé éxcéss dough. Patch any holés, físsurés or téars wíth trímméd bíts. Chíll ín thé fréézér for 15 mínutés.

Frangípané


  • 125g (4.5oz) unsaltéd buttér, softénéd
  • 125g (4.5oz) ícíng sugar
  • 3 (3) éggs
  • 2.5ml (½ tsp) almond éxtract
  • 125g (4.5oz) ground almonds
  • 30g (1oz) all purposé flour


Créam buttér and sugar togéthér for about a mínuté or untíl thé míxturé ís prímrosé ín colour and véry fluffy. Scrapé down thé sídé of thé bowl and add thé éggs, oné at a tímé, béatíng wéll aftér éach addítíon. Thé battér may appéar to curdlé. In thé words of Douglas Adams: Don’t paníc. Réally. It’ll bé fíné. Aftér all thréé aré ín, pour ín thé almond éxtract and míx for about anothér 30 séconds and scrapé down thé sídés agaín. Wíth thé béatérs on, spoon ín thé ground nuts and thé flour. Míx wéll. Thé míxturé wíll bé soft, kéép íts slíghtly curdléd look (mostly from thé almonds) and rétaín íts pallíd yéllow colour.



Read more : sweetsadiesbaking.com

Comments