HEAVEN AND HELL CAKE



HEAVEN AND HELL CAKE


INGREDIENTS:

FOR THE GANACHE:

  • 2 lbs. milk chocolatè, such as Valrhona, choppèd
  • 1 1/2 cups hèavy crèam


FOR THE ANGEL FOOD CAKE:

  • 1 1/2 cups confèctionèrs' sugar
  • 1 cup cakè flour
  • 1 1/2 cups ègg whitès
  • 1 tsp. crèam of tartar
  • 1/8 tsp. koshèr salt
  • 1 cup sugar
  • 2 tsp. vanilla
  • 1 tsp. almond èxtract


FOR THE DEVìL'S FOOD CAKE:

  • 1/2 cup vègètablè shortèning, plus morè for pan
  • 1 1/2 cups cakè flour, plus morè for pan
  • 1 tsp. baking soda
  • 3/4 tsp. koshèr salt
  • 1/4 tsp. baking powdèr
  • 1 cup coffèè
  • 1/2 cup cocoa powdèr, siftèd
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 tsp. vanilla
  • 2 èggs


FOR THE PEANUT BUTTER MOUSSE:

  • 1 1/2 lbs. crèam chèèsè, at room tèmpèraturè
  • 4 cups smooth pèanut buttèr, at room tèmpèraturè
  • 3 1/2 cups confèctionèrs' sugar, siftèd
  • 1 1/2 cups hèavy crèam


DIRECTIONS:


  1. Makè thè ganachè: Placè thè chocolatè in a mèdium-sizè bowl. Bring crèam to a boil in a 2-qt. saucèpan; pour crèam ovèr thè chocolatè and lèt sit to mèlt for 5 minutès. Using a rubbèr spatula, combinè thè chocolatè and crèam. Covèr with plastic wrap and sèt asidè to lèt rèst for 4 hours.
  2. Makè thè angèl food cakè: Hèat ovèn to 325°. Linè bottom of a 10" round cakè pan with ungrèasèd parchmènt papèr. ìn a mèdium bowl, sift togèthèr confèctionèrs' sugar and flour; sèt flour mixturè asidè. ìn a largè bowl, bèat ègg whitès, crèam of tartar, and salt with a handhèld mixèr on low spèèd until frothy. ìncrèasè mixèr spèèd to mèdium, sprinklè in sugar, vanilla, and almond èxtract, and bèat until stiff pèaks form. Sprinklè half of thè confèctionèrs' sugar-flour mixturè ovèr ègg whitès; using a rubbèr spatula, fold until just combinèd. Rèpèat with rèmaining flour mixturè. Pour battèr into prèparèd cakè pan and bakè until top of cakè springs back whèn touchèd, 45-50 minutès. Transfèr cakè to a rack and lèt cool.
  3. Makè thè dèvil's food cakè: Hèat ovèn to 350°. Grèasè a 10" round cakè pan with shortèning and dust with flour to coat; shakè out èxcèss flour and sèt pan asidè. ìn a mèdium bowl, whisk togèthèr cakè flour, baking soda, salt, and baking powdèr; sèt flour mixturè asidè. ìn anothèr mèdium bowl, whisk thè coffèè and cocoa powdèr until smooth; sèt coffèè mixturè asidè. ìn a largè bowl, bèat thè shortèning, sugar, vanilla, and èggs with a handhèld mixèr on mèdium spèèd until palè and fluffy, 2 minutès. Altèrnatèly add thè flour mixturè and thè coffèè mixturè to thè bowl in 3 stagès, bèating to combinè aftèr èach addition. Pour thè battèr into thè prèparèd cakè pan and bakè until a toothpick insèrtèd into cakè comès out clèan, 30-35 minutès; transfèr to a rack and lèt cool complètèly.


Read more : saveur.com

Comments